marți, 15 iunie 2010

Jane Austen- "Pride and Prejudice":x

Eu nu am gatat inca de citit toata cartea, dar voi faceti cum zice ,nu cum face popa:D


In romanul "Mândrie şi prejudecată" ,personajul
principal este inteligenta şi spirituala Elizabeth Bennet, favorita
scriitoarei. Mr. Bennet, un mic moşier de provincie, cu o stare materială bună,
dar nu prea bogat, trăieşte multumit alături de soţia sa bagacioasa si
bârfitoare şi de cele cinci fete ale sale, până în clipa când pe domeniul vecin se mută
Mr. Bingley, un tânăr drăguţ şi din fericire bogat,moment in care perspectiva sa asupra „fericirii”se schimba radical de la familia perfecta la cat mai multi bani. Mr.Bingley il aduce cu el şi pe prietenul său Mr. Darcy, un tânăr aristocrat orgolios şi cu un caracter
dezagreabil.

Asa cum era de asteptat ,fata cea mai mare a familiei Bennet, Jane, care este o fire blanda,linistita,se indragosteste de noul venit. Sora ei ,insa, Elizabeth, intra in numeroase conflicte cu Mr.Darcy, antipatic la prima vedere. Bineinteles ca cei doi se indragostesc unul de celalalt ,dar din motive straine de ei ,nu se pot apropia,recunoscandu-si ,insa, treptat,greselile si incepand sa-si lase frau liber sentimentelor. De acum, este usor de dedus faptul ca finalul va fi unul fericit.

Povestea, care se derulează intr-un mod cat se poate de original si complicat in acelasi timp, pune aristocraţia engleză de la sfârşitul anilor 1700 într-o lumină interesantă, în care doamnele din inalta societate încearcă să impună propriilor fete ce partener de viaţă să isi aleagă in functie de propriile preferinte.

Pentru oamenii din ziua de azi,lectura aceasta poate parea dificila, poate chiar prea complicata,necesitand mult timp pentru a fi citita corespunzator, dar merita fiecare secunda, aceasta poveste putand reprezenta chiar o lectie de viata pentru cei care ii acorda timpul cuvenit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu